Moje świąteczne smakołyki :)
grudnia 22, 2015
0
Boże Narodzenie
,
Christmas
,
ciasta
,
ciasteczka piernikowe
,
cytrynowiec
,
lifestyle
,
pleśniak
,
sernik wiedeński
,
słodycze
,
wypieki
Witajcie Kochani :)
Zgodnie z wczorajszą obietnicą dziś będzie bardzo słodko i bardzo smacznie na moim blogu. Pokażę Wam przepisy na ciasta i ciasteczka jakie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole :)
Zapraszam do spróbowania....znaczy czytania ;-)
Sernik wiedeński :)
Składniki:
50 dag sera
szklanka cukru pudru
4 jajka
4/5 kostki masła (20dag)
cukier waniliowy
łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
Sposób wykonania:
Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy zmiękczony tłuszcz, ser i mąkę ziemniaczaną cały czas ucierając. Kiedy składniki się połączą a nasza masa serowa będzie wystarczająco pulchna dodajemy do niej pianę ubitą z białek. Łączymy to bardzo delikatnie i wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Tak wygląda gotowy sernik, niestety mój za każdym razem pęka :( Mimo, że przepis wykonuje starannie. Ale to nieważne, ważne, że bosko smakuje ;-)
Ciasteczka piernikowe :P
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
2 jajka
3 łyżki miodu
100g masła
Sposób wykonania:
Miód rozpuszczamy razem z masłem zostawiamy do
ostygnięcia. Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę
korzenną, cynamon oraz kakao wsypujemy do dużej miski. Dodajemy jajka oraz
wystudzony miód z masłem. Mieszamy łyżką, kiedy składniki już nam się dobrze
połączą wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy. Nagrzewamy
piekarnik na 180 stopni. ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy
je ok. 15 minut. Później ozdabiamy według uznania :)
Kolejne ciasto o bardzo nietypowej nazwie to Pleśniak :)
Składniki:
1/2 kg mąki
37 dag cukru
6 jajek
1,5 kostki masła
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao
powidła śliwkowe lub dżem
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.
Z 37dag cukru odmierzamy 3/4 szklanki, reszta
zostanie użyta do białek. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier
waniliowy, żółtka z 6 jajek i roztopione masło łączymy i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy. Każdą
część zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki tak by zrobiło się
twarde, ciężko tutaj oszacować czas, trzeba sprawdzać kiedy będzie już :D
Kiedy mamy już twarde ciasto, bierzemy jedną jasną
część i na tarce ścieramy na wysmarowaną blachę. Na to
kładziemy dobrze rozmieszane powidła śliwkowe, cienką warstwę. Kolejno ścieramy
na to ciemną część. Na ciemną warstwę kładziemy pianę ubitą z białek i cukru.
I na to kładziemy ostatnią część ciasta, którą również ścieramy na tarce.
Pieczemy
ok godziny w temp.180 stopni.
Ostatni czyli najtrudniejszy to Cytrynowiec :)
Składniki:
BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ:
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki soku z cytryny
1,5 szklanki wody
2 żółtka
1szklanka cukru
200g masła
PIANKA CYTRYNOWA:
600ml śmietany 30%
150g serka mascarpone
2 opakowania galaretki cytrynowej
POLEWA:
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
21 herbatników
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować i na
końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy aż wszystkie
składniki się połączą. Masę wylewamy na formę o wymiarach 30cmx40cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min w temp. 180 stopni, aż ciasto
nabierze pięknego żółtego koloru. Możemy sprawdzać je patyczkiem, kiedy
wyjmiemy go suchego to znaczy, że jest ok! :)
KREM BUDYNIOWY
Do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody i
cukier-gotujemy. W osobnej misce łączymy żółtka, resztę wody i budyń-mieszamy.
Dodajemy to do gotującego się soku, wody i cukru. Gotujemy aż zacznie bulgotać, nie zapomnijmy o mieszaniu by nie powstały grudki ;) Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy
po łyżce masy budyniowej aż uzyskamy piękny jednolity krem.
PONCZ:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki :)
Biszkopt nasączamy ponczem. Na niego wylewamy masę
budyniową i nożem wygładzamy powierzchnię.
PIANKA CYTRYNOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, zostawiamy
do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej ser
mascarpone, cały czas miksując by składniki się połączyły. Wystudzoną galaretkę
wlewamy bardzo powoli i miksujemy aż powstanie nam pianka. Wykładamy ją na masę
budyniową, a na wierzch układamy herbatniki.
POLEWA:
Roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier
puder. łączymy składniki i zostawiamy o ostygnięcia. Wystudzoną polewę rozprowadzamy na herbatnikach.
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 4h.
Najlepiej jednak zostawić je tm na całą noc.
Wszystkie te przepisy są przeze mnie wypróbowane wiele razy i zawsze ciasta smakują wyśmienicie :) Gorąco polecam :)
Pozdrawiam
Katasza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz